top of page

Chalkwell Lawns, Southend-on-Sea, Essex

Redevelopment of a prominent London Road commercial plot and rear car park with 2 residential buildings delivering 25 new apartments in Southend-on-Sea, Essex.

A tired 3 storey commercial / office building fronting onto London Road and sandwiched between a taller office block and a supermarket site is proposed to be demolished and replaced by a new 5 storey residential block. Behind this site, the car park of the neighbouring office block will be optimised to enable the build of a new 4 storey residential block retaining some of the parking underneath on the ground floor. The high quality apartment layouts and smart external appearance were key to gain local support for the proposals in the early consultation stages and hopefully enable the intensification and regeneration of this site.

 

Status: Planning Application Submitted

Total GIA: 23,500sqft

Client: Dove Jeffery Homes

Planning Consultant: Sphere25

Energy / Sustainability: The PES

​Environmental: Curtins

Transport: Markides

Arboricultural: Hayden’s

Noise / Air Qiuality: Anderson Acoustics

Community Involvement: Community Conversations

Daylight / Sunlight: T16

Ecology: Skilled Ecology

Drainage: Nimbus Engineering

Visuals: Encuadra Estudio

Tell us about your project today.

bottom of page