Brixton_hill_w_strip.jpg

Brixton Hill, London

Planning application for the re-development of a back land light industrial site with 24 new apartments on Brixton Hill, London.

 

Located in the middle of an urban block, in the Rush Common Brixton Hill Conservation Area, the site is currently occupied by a small business estate. Overlooked from all sides by the neighbours, the concept comprises a large central courtyard that provides the main aspect for the U-shaped building. To avoid unacceptable impact on the buildings next-door, the height of the proposal stepping from 3 to 5 storeys has been developed using sunlight/daylight and rights of light envelopes.

Utilising the stepped envelope, the proposal provides a great variety of accommodation ranging from small 1 bed flats through larger family units in the taller middle section to 4 bed houses in the lower 3-storey wings.

The two-toned brick facades with a lighter yellow brick as the main cladding material and a contrasting dark brown brick used for the accents render the proposal soft residential look whilst helping integration to the predominantly brown/red/yellow brick context.

With the limited area available, the landscaping concept aims to utilise as much space as possible for soft landscaping with semi-natural vegetation, new trees and intensive green roofs. The hard landscaping in the middle of the site is proposed from high-quality permeable block paving in different sizes and finishes to differentiate the pedestrian paths and the parking spaces.

Status: Planning Application submitted

Total GIA: 25,000sqft

Brixton_hill_w_02
Brixton_hill_w_02
press to zoom
Brixton_hill_w_01
Brixton_hill_w_01
press to zoom
Brixton_hill_w_06
Brixton_hill_w_06
press to zoom
Brixton_hill_w_07
Brixton_hill_w_07
press to zoom
Brixton_hill_w_09
Brixton_hill_w_09
press to zoom
Brixton_hill_w_08
Brixton_hill_w_08
press to zoom