Brixton_hill_w_strip.jpg

Brixton Hill, London

Planning application to re-develop a brownfield site with a courtyard proposal of 24 new apartments on Brixton Hill, London.

 

Located in the middle of an urban block, in the Rush Common Brixton Hill Conservation Area, the site is currently occupied by a small business estate. Overlooked from all sides, the concept comprises a large central courtyard that provides the main aspect for the U-shaped building. To minimise impact on the buildings next-door, the stepped height of the proposal has been developed using sunlight/daylight and rights of light envelopes. The envelope starts with 3 storeys along the south and north boundaries and gradually rises to 5 in the middle of the site.

A wide range of accommodation is provided starting from small 1 bed flats, through larger family apartments to 4 bed houses.

The two-toned brick facades, a lighter yellow brick primary cladding material and a contrasting dark brown brick for the accents, render the proposal a soft residential look and help integrating into the predominantly brown/red/yellow brick context.

With the limited area available, the landscaping concept aims to utilise as much space as possible for soft landscaping with semi-natural vegetation, new trees and intensive green roofs. The hard landscaping in the middle of the site is proposed from high-quality permeable block paving in different sizes and finishes to differentiate the pedestrian paths and the parking spaces.

Status: Planning Application submitted

Total GIA: 25,000sqft

Brixton_hill_w_02
Brixton_hill_w_02
press to zoom
Brixton_hill_w_01
Brixton_hill_w_01
press to zoom
Brixton_hill_w_06
Brixton_hill_w_06
press to zoom
Brixton_hill_w_07
Brixton_hill_w_07
press to zoom
Brixton_hill_w_09
Brixton_hill_w_09
press to zoom
Brixton_hill_w_08
Brixton_hill_w_08
press to zoom