Coppice Hanger Strip.jpg

Coppice Hanger, Pulborough, West Sussex, England

A new development of 6 houses in a historic village conservation area setting with a unique contemporary take on traditional vernacular houses.

In the village of Pulborough, West Sussex, the site is located in a Conservation Area defined by traditional houses utilising local building materials in a range of vernacular and historic techniques. The southern slope facing the broad flood plain of the River Arun and the South Downs provides ideal orientation and views.

The proposed site layout is loose but functional to fit the built fabric of the village and optimise the value of the proposed houses. The 2 detached houses are positioned on the top of the site with best views and maximum privacy, whilst the 4 semi-detached houses are proposed on the lower part of the site with better access to the road.

A comprehensive context analysis informed the form and materiality of the design to achieve successful integration into the local vernacular character whilst a contemporary spatial layout and fenestration was used to make sure the quality of the internal spaces will exceed the expectations of the local market and owners.

Our team submitted this planning application in 7 weeks from start.

Status: Planning Application submitted and pending decision

Total GIA: 10,915sqft

Coppice Hanger Aerial View
Coppice Hanger Aerial View
press to zoom
Coppice Hanger Detached House
Coppice Hanger Detached House
press to zoom
Coppice Hanger Semi-detached House
Coppice Hanger Semi-detached House
press to zoom
Coppice Hanger Site Access View
Coppice Hanger Site Access View
press to zoom